Marynowana cukinia jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa! Zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości i witaminy, co jest szczególnie ważne zimą. Używam tego przepisu co roku, a moi przyjaciele i rodzina po prostu uwielbiają ich smak.
Składniki
- cukinia - 1.5 kg
- woda - 600 ml
- ocet - 12 art.
- cukier - 4 łyżeczka
- sól - 4 łyżeczka
- ziele angielskie - 8 groszek
- czarny pieprz - 16 groszek
- czosnek - 8 ząbki
- liść laurowy - 8 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię w plasterki.
Podziel wszystkie składniki na 4 części i włóż do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą i sterylizuj słoiki przez kolejne 15 minut we wrzącej wodzie.
Rzuć cukinię na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy