Przy rozsądnym zastosowaniu aromatyczne zioła mogą przekształcić zwykłe potrawy w prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Doskonałym tego dowodem są pomidory z pietruszką. Nie polecam dodawania przypraw i czosnku.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- pietruszka - 20 g
- ocet - 60 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Każdy pomidor przebij igłą w kilku miejscach. Dzięki temu warzywa nie pękają pod wpływem wrzącej wody.
Ułóż pomidory w słoikach zmieszane z całymi gałązkami pietruszki.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Wyłącz ogień, dodaj ocet i wlej gorącą marynatę do słoików. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy