Planujesz przygotować konserwację grzybów miodowych? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Pyszne grzyby miodowe w sosie pomidorowym są przygotowywane po prostu. Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne produkty i naczynia, zapoznaj się z sekwencją działań i zacznij!
Składniki
- grzyby miodowe - 3 kg
- czosnek - 5 ząbki
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 80 g
- sól - 100 g
- ocet - 120 ml
- sos pomidorowy - 1 l
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby miodowe, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
W głębokim kotle połącz sos pomidorowy, wodę przyprawową, cukier i sól. Doprowadzić masę do wrzenia.
Dodaj grzyby miodowe i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy