grzyby miodowe w sosie pomidorowym na zimę

1 godz. 0 min.
12 porcji
Grzyby miodowe w sosie pomidorowym na zimę
Arkadiusz Fajer, stock.adobe.com
0

Planujesz przygotować konserwację grzybów miodowych? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Pyszne grzyby miodowe w sosie pomidorowym są przygotowywane po prostu. Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne produkty i naczynia, zapoznaj się z sekwencją działań i zacznij!

Składniki

  • grzyby miodowe - 3 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • cukier - 80 g
  • sól - 100 g
  • ocet - 120 ml
  • sos pomidorowy - 1 l
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby miodowe, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

W głębokim kotle połącz sos pomidorowy, wodę przyprawową, cukier i sól. Doprowadzić masę do wrzenia.

Dodaj grzyby miodowe i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Wlej ocet, wymieszaj i włóż do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy