Zorganizuj dziś uroczystą kolację i ugotuj coś niezwykłego. Na przykład przepyszne żeberka wieprzowe po chińsku. Sos sojowy, miód i wino sprawiają, że są bardzo soczyste. Upiecz podwójną porcję na raz, ponieważ każdy poprosi o dodatek.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- miód - 2 art.
- sos sojowy - 80 ml
- wino - 2 art.
- olej sezamowy - 1 łyżeczka
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- sól (duży) – 1,5 łyżeczka
- Sezam (do zgłoszenia) – 1 CZ. l.
- rukola (do zgłoszenia) – pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka, osusz ręcznikami papierowymi i obierz z folii.
W małym pojemniku połącz sos sojowy, proszek imbirowy, sól, olej sezamowy, miód i wino.
Zalej żeberka powstałą marynatą, wymieszaj, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Ułóż żeberka na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj folią i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
Na desce do serwowania ułóż rukolę, a następnie żeberka. Posyp sezamem na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy