żeberka wieprzowe z ziemniakami i pomidorami w piekarniku
Upiecz żeberka z ziemniakami i pomidorami, a nie będziesz musiał osobno przygotowywać dania głównego i przystawki. Po prostu włóż wszystko do rękawa i włóż do piekarnika! A gałązka pachnącego rozmarynu na końcu umieści ostatni akord w utworze.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- ziemniaki - 400 g
- pomidory koktajlowe - 1 gałązka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- miód - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 2 łyżeczka
- rozmaryn (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, osusz ręcznikami papierowymi i obierz z folii.
Przenieś je do miski, dodaj sos sojowy, chmiel-suneli, miód i połowę soli. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok na pół godziny.
Opłucz ziemniaki i pokrój je ze skórką na małe plasterki.
W osobnej misce złóż ziemniaki i pomidory. Dodaj oliwę z oliwek, zmielony pieprz, pozostałą sól i wymieszaj.
Marynowane żeberka, ziemniaki i pomidory złożyć w rękaw do pieczenia i mocno związać brzegi.
Piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Delikatnie otwórz rękaw, włącz tryb konwekcji i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
Połóż żeberka, ziemniaki i pomidory na desce do serwowania, dodaj rozmaryn rozgnieciony palcami.