Nie masz siły ugotować czegoś trudnego na obiad? Szybko ugotuj leniwe pierogi ziemniaczane. Aby danie było jeszcze bardziej satysfakcjonujące, Dodaj do niego apetyczne skwarki. Wszystko razem zajmie ci nie więcej niż pół godziny!
Składniki
- ziemniaki - 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 150 g
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, aż będą puree.
Dodaj jajko, mąkę, sól i dobrze wymieszaj. Powinno to być ciasto o średniej gęstości.
Uformuj ciasto ziemniaczane w małe kiełbaski i pokrój na kawałki tej samej wielkości.
Zagotuj wodę, dodaj leniwe pierogi i gotuj przez 4 minuty po ugotowaniu.
Solony smalec i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, dodaj smalec i poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści.
Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Wyłącz ogień, dodaj drobno posiekany koperek.
Połącz leniwe pierogi ze smażeniem i połóż na talerzu.