dania główne 22.01.2022

Pieczony kurczak z dynią i ziołami

2 godz. 30 min.
6 porcji
Pieczony kurczak z dynią i ziołami
teleginatania, stock.adobe.com
0

Kurczak z jabłkami lub pomarańczami stał się już klasykiem. Dlatego proponuję pójść dalej i spróbować upiec go z dynią. Wszystko w nim działa: smak, konsystencja, czas pieczenia. Nie wyobrażam sobie, jak sobie poradziłem bez tego przepisu wcześniej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj olej roślinny, miód, sól i przyprawy do smaku.

Opłucz tuszę kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i dokładnie przetrzyj marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Odłóż na bok około jednej trzeciej marynaty.

Przełóż czosnek przez prasę i przetrzyj tuszę na wierzchu. Posyp posiekanym rozmarynem i pozostaw na godzinę.

Grubo posiekaj obraną dynię i cebulę, zalej pozostałą marynatą i wymieszaj.

Włóż kurczaka do formy i przykryj warzywami ze wszystkich stron. Dokręć wszystko folią i piecz przez 40 minut w 190 stopniach.

Zdejmij folię i upiecz kurczaka, aż będzie ładnie zarumieniony. W trakcie tego procesu co 10-15 minut podlewaj go płynącą marynatą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy