Kurczak z jabłkami lub pomarańczami stał się już klasykiem. Dlatego proponuję pójść dalej i spróbować upiec go z dynią. Wszystko w nim działa: smak, konsystencja, czas pieczenia. Nie wyobrażam sobie, jak sobie poradziłem bez tego przepisu wcześniej.
Składniki
- kurczak - 1 rzecz
- Dynia - 400 g
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- rozmaryn - 2 gałązki
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- miód - 2 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (dla kurczaka) – 2 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj olej roślinny, miód, sól i przyprawy do smaku.
Opłucz tuszę kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i dokładnie przetrzyj marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Odłóż na bok około jednej trzeciej marynaty.
Przełóż czosnek przez prasę i przetrzyj tuszę na wierzchu. Posyp posiekanym rozmarynem i pozostaw na godzinę.
Grubo posiekaj obraną dynię i cebulę, zalej pozostałą marynatą i wymieszaj.
Włóż kurczaka do formy i przykryj warzywami ze wszystkich stron. Dokręć wszystko folią i piecz przez 40 minut w 190 stopniach.
Zdejmij folię i upiecz kurczaka, aż będzie ładnie zarumieniony. W trakcie tego procesu co 10-15 minut podlewaj go płynącą marynatą.