Takie spektakularne danie w stylu włoskim jest idealne na świąteczny stół. A dzięki swojej prostocie i łatwości przygotowania z łatwością ozdobi również prosty rodzinny obiad. Kto by pomyślał, że zwykły dorsz z pomidorami i oliwkami jest tak smaczny, pachnący i piękny.
Składniki
- dorsz - 600 g
- pomidory - 350 g
- cytryna - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- Mozzarella - 140 g
- Zieleń - 4 gałązki
- czosnek - 4 ząbki
- oliwki - 1 Bank
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
- włoskie zioła - 2 CZ. l.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- śmietana - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dowolnie pokrój pomidory i paprykę, posiekaj warzywa, pokrój cytrynę w plasterki.
Natrzyj dorsza przyprawami i ładnie ułóż wszystko razem w formie.
Dodaj oliwki i czosnek, posyp potrawę włoskimi ziołami i posiekanymi ziołami.
Skrop wszystko oliwą z oliwek i polej śmietaną. Dodaj kawałki mozzarelli.
Piecz dorsza w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut pod folią.
Zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy