Klasyczny francuski omlet wykorzystuje wyłącznie jajka, sól i mielony pieprz. Co więcej, sól powinna być na samym końcu, w przeciwnym razie danie okaże się trudne. Najwyraźniej dlatego Francuskie omlety są tak delikatne i smaczne.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.
Ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.
Nasmaruj dno i wnętrze boków patelni olejem, podgrzej na średnim ogniu. Wlej ubite jajka i gotuj przez 1 minutę.
Gdy jajka trochę się zetną, dodaj sól i zmielony pieprz. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Za pomocą szpatułki i widelca delikatnie zwiń omlet. Przykryj i smaż przez kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy