Sos sojowy w marynacie nadaje żeberkom wieprzowym pewną pikantność i wyjątkowy smak. Pieczenie żeber z marynatą sprawia, że są niesamowicie soczyste w środku i z karmelową chrupiącą skórką na wierzchu. Postępuj zgodnie z przepisem, a to danie stanie się jednym z Twoich ulubionych.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 700 g
- sos sojowy - 5 art. l
- ketchup - 4 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- musztarda - 1 art.
- miód - 1 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, usuń folię i pokrój na duże kawałki, tak aby na każdym z nich znajdowały się 3-4 żeberka.
Przygotuj marynatę żeberkową, mieszając wszystkie pozostałe składniki w misce. Dokładnie zagnieść, aby marynata była jednorodna.
Umieść mięso w szklanym pojemniku i zalej marynatą. Upewnij się, że dostanie się na wszystkie kawałki. Przykryj naczynia pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wyjmij żeberka wieprzowe z lodówki, zawiń w 2 warstwy folii i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut.
Wyjmij mięso z piekarnika, otwórz folię. Odwróć kawałki i posmaruj resztkami marynaty. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut, aby żeberka się zrumieniły. Następnie możesz wyjąć danie, pokroić i podać.