Aby zrobić niesamowicie pyszne domowe kiełbaski z kurczaka z boczkiem, potrzebujesz ręcznej (lub elektrycznej) maszynki do mięsa, a także prostych i niedrogich składników. Boczek może być używany wędzony lub nie wędzony, surowy lub solony.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj i osusz mięso z kurczaka, pokrój na kawałki, aby wygodnie było przekręcić maszynkę do mięsa. Włóż mięso do miski, dodaj sól i przyprawy do smaku.
Dodaj boczek pokrojony w paski lub kostkę, wszystko wymieszaj i odstaw pod folię na co najmniej pół godziny.
Przekręć mięso z boczkiem przez maszynę do mięsa. Następnie załóż specjalną dyszę i napełnij skorupę mięsem mielonym, wiążąc nitką w określonych odstępach czasu. Nie napełniaj skorupy bardzo ciasno, w przeciwnym razie pęknie natychmiast lub podczas gotowania. Użyłem skorupy o średnicy 30 mm. nie trzeba było jej moczyć, była natychmiast gotowa do użycia. Zalecenia powinny znajdować się na opakowaniu.
Kiełbasy można gotować na patelni, w piekarniku, na grillu lub w frytownicy powietrznej. Nasmaruj ruszt olejem i ułóż puste miejsca. Gotuj w 180 stopniach przez 20 minut.
Kiełbasy można podawać na ciepło lub na ciepło, z musztardą i keczupem, ze świeżymi warzywami i ziołami.