dania główne 22.01.2022

łosoś z pieczarkami i śmietaną w piekarniku

1 godz. 10 min.
2 porcje
Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku
0

Łosoś pieczony w piekarniku z grzybami i śmietaną jest niesamowicie delikatny, rozpływa się w ustach. Przygotowanie potrawy jest dość proste. A ze względu na swój wspaniały smak – może być podawany na świątecznym stole.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sól schłodzonego łososia, posyp ziołami i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw do marynowania podczas gotowania sosu.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wyślij pokrojone grzyby i cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Smaż przez 5 minut na małym ogniu.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj łyżkę mąki, sól, wymieszaj i po minucie wlej śmietanę. Dusić wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Doprowadź grzyby i cebulę w śmietanie do gęstego, aromatycznego sosu za pomocą blendera.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Z folii zrób małe formy z bokami dla każdego kawałka łososia. Umieść rybę razem z cytryną w foremkach.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Połóż sos na rybie i posyp tartym serem. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Ryby można podawać bezpośrednio w foremkach lub bez, na pewno na gorąco lub na ciepło. Możesz uzupełnić porcję świeżymi warzywami i ziołami.

Łosoś z grzybami i śmietaną w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy