Łosoś pieczony w piekarniku z grzybami i śmietaną jest niesamowicie delikatny, rozpływa się w ustach. Przygotowanie potrawy jest dość proste. A ze względu na swój wspaniały smak – może być podawany na świątecznym stole.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sól schłodzonego łososia, posyp ziołami i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw do marynowania podczas gotowania sosu.
Wyślij pokrojone grzyby i cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Smaż przez 5 minut na małym ogniu.
Dodaj łyżkę mąki, sól, wymieszaj i po minucie wlej śmietanę. Dusić wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
Doprowadź grzyby i cebulę w śmietanie do gęstego, aromatycznego sosu za pomocą blendera.
Z folii zrób małe formy z bokami dla każdego kawałka łososia. Umieść rybę razem z cytryną w foremkach.
Połóż sos na rybie i posyp tartym serem. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Ryby można podawać bezpośrednio w foremkach lub bez, na pewno na gorąco lub na ciepło. Możesz uzupełnić porcję świeżymi warzywami i ziołami.