Podawaj gulasz zwyczajowo z makaronem, owsianką lub puree. Ale możesz uprościć sobie zadanie i natychmiast ugotować mięso z ziemniakami. Otrzymasz bardzo smaczne pełne danie na lunch lub kolację. Uzupełnij go lekką sałatką lub kawałkiem warzyw.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- ziemniaki - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- pasta pomidorowa - 3 art.
- papryka (mielona) – 1 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, lekko osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj wieprzowinę i smaż przez 10 minut.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj ziemniaki, wlej 2 szklanki wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy zmieszany ze szklanką wody. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj sól, zmieloną czerwoną paprykę i paprykę oraz czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.