Planujesz rodzinny obiad? Piecz udka z kurczaka z pieprzem i przyprawami w piekarniku. Danie jest przygotowywane prosto i stosunkowo szybko. Możesz również użyć UD, skrzydeł lub filetów. Delikatne mięso nie wymaga marynowania i zawsze okazuje się miękkie.
Składniki
- udka z kurczaka (schłodzone) – 1 kg
- papryka (różne kolory) – 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- oliwa z oliwek - 3 art. l
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól (duży) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Zetrzyj pachnącą i czarną paprykę w moździerzu, dodaj sól i liście laurowe.
Obierz paprykę z łodyg, nasion i drobno posiekaj. Obierz, opłucz i posiekaj ostrą paprykę.
Połącz udka z kurczaka, oba rodzaje papryki, olej i zmielone przyprawy z solą.
Włóż mięso do wysmarowanej formy, przykryj folią i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zdejmij folię, zmniejsz ogień do 160 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.
Gotowe danie w razie potrzeby dopraw solą i podawaj. Smacznego!