Makrela to dość tłusta ryba. Jej filet w cieście po smażeniu pozostaje soczysty i delikatny. Do ciasta można również dodać dowolne przyprawy i suszone zioła. Podaruj sobie i swojej rodzinie ten wyśmienity przepis!
Składniki
- makrela (filet) – 4 kawałki
- mąka (pszenna) – 3 art.
- pasta pomidorowa - 1 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 70 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce włóż mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy i ubij jajko.
Dodaj mleko i dobrze ubij miksturę trzepaczką, aż uzyskasz gęste, gładkie ciasto.
Zanurz filety z makreli w tym cieście.
Rozgrzej olej na patelni. Wyślij filety w cieście do smażenia. Zrób mały ogień i smaż przez około 4 minuty.
Odwróć rybę na drugą stronę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez kolejne 3 minuty.
Gotową rybę można podawać od razu, ze świeżymi ziołami i świeżymi warzywami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy