Obfita i prosta sałatka. Możesz użyć dowolnej ryby. A jeśli nie masz czasu na marynowanie, kup gotowy w sklepie. Upewniam się, że skóruję i usuwam pestki. Tutaj jest już kwestia techniki, ale wygodniej jest mi pracować z małymi kawałkami.
Składniki
- ryba (mrożony ostrobok) – 300 g
- koreańska marchewka - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- ocet jabłkowy - 100 ml
- sos sojowy - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrożoną rybę opłucz, wypatrosz, pokrój na małe kawałki i obierz.
Wlej ocet, przykryj i pozostaw do marynowania na 1,5 godziny.
Dodaj sól, cukier, liść laurowy, olej roślinny i wymieszaj. Pozostaw do marynowania na kolejne 1,5 godziny.
Paprykę obrać i pokroić na małe kawałki.
Wymieszaj gotową rybę z koreańską marchewką i papryką.
Dodaj sos sojowy, sól, mielony pieprz i wymieszaj. Zaparz sałatkę w lodówce przez 3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy