Wykwintna sałatka na specjalną okazję. Połączenie soczystej wołowiny, warzyw i owoców po prostu zachwyca! Możesz wymieszać wszystkie składniki razem lub ułożyć kawałki awokado, tworząc ogrodzenie do sałatki. Dzielę się szczegółami przepisu.
Składniki
- Cielęcina (stek) – 350 g
- awokado (duży) – 1 rzecz
- pomarańcza (duży) – 1 rzecz
- papryka (duży) – 1 rzecz
- pomidory - 150 g
- Mieszanka sałatkowa - 250 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 CZ. l.
- Sezam - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek cielęcy, obierz i dokładnie osusz.
Posyp solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cielęcinę na szybkim ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.
Połóż mięso na desce i pokrój.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Pokrój pomidory, obrane pomarańcza i papryka.
Połącz sałatkę, awokado, pomarańczę, cielęcinę i warzywa.
Dodaj sezam, mielony pieprz, sól, oliwę z oliwek i sos sojowy. Delikatnie wymieszaj sałatkę za pomocą specjalnych szczypiec.