sałatki 23.11.2022

Śledź pod futrem

2 godz. 0 min.
8 porcji
Śledź pod futrem Rolada
Maria, stock.adobe.com
0

Nowy - zawsze dobrze zapomniany stary. Zaskocz gości oryginalnym podaniem ulubionego "śledzia pod futrem"! Przygotuj sałatkę w kształcie bułki lub jasnych apetycznych "bułek", krojąc ją na porcje. To danie będzie w 100% ozdobą świątecznego stołu!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki owinięte folią piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. Następnie ostudź i obierz. Pokrój jeden burak na bardzo cienkie plasterki, zetrzyj drugi na grubej tarce.

Gotuj ziemniaki i marchewki do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj koperek.

Rozłóż śledzie, oczyść, usuń kości. Pokrój filet na małe kostki i wymieszaj z cebulą.

Aby złożyć rolkę, zacznij układać składniki warstwami na folii spożywczej, lekko ubijając każdą warstwę łyżką i smarując majonezem: plastry buraków( lekko zachodzą na siebie, aby krawędzie kółek zachodziły na siebie), starte buraki, marchew, ziemniaki. Połóż śledzie z cebulą i posiekanym koperkiem na środku wąskim paskiem. Rozłóż każdą warstwę, nie docierając trochę do krawędzi poprzedniej (łatwiej będzie zwinąć rolkę).

Delikatnie zwiń rolkę. Zaciśnij krawędzie i wyślij je do lodówki na kilka godzin lub lepiej na noc.

Przed podaniem roladę śledzia pod futrem przełóż na talerz, usuń folię spożywczą i udekoruj według własnego uznania.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy