Robisz deser? Ugotuj do niego sos waniliowy! To proste i dość szybkie. Słodki sos świetnie komponuje się z ciastami, naleśnikami, owocami i lodami. Wielu cukierników używa go do robienia ciast i ciast.
Składniki
- mleko - 1 L
- strąk wanilii - 1 rzecz
- żółtka - 7 sztuk
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej mleko do małej patelni z grubym dnem.
Pokrój wanilię wzdłuż i dodaj do rondla z mlekiem.
Na małym ogniu zagotuj mleko, wyjmij z pieca i lekko ostudź.
Odcedź płyn przez sitko lub podwójną warstwę gazy.
W osobnym pojemniku ubij żółtka z cukrem.
Wymieszaj półfabrykat mleczny i ubite żółtka.
Podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Po schłodzeniu sos zgęstnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy