sosy 04.02.2022

SOS waniliowy

12 min
10 porcji
SOS waniliowy
Mara Zemgaliete, stock.adobe.com
0

Robisz deser? Ugotuj do niego sos waniliowy! To proste i dość szybkie. Słodki sos świetnie komponuje się z ciastami, naleśnikami, owocami i lodami. Wielu cukierników używa go do robienia ciast i ciast.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej mleko do małej patelni z grubym dnem.

Pokrój wanilię wzdłuż i dodaj do rondla z mlekiem.

Na małym ogniu zagotuj mleko, wyjmij z pieca i lekko ostudź.

Odcedź płyn przez sitko lub podwójną warstwę gazy.

W osobnym pojemniku ubij żółtka z cukrem.

Wymieszaj półfabrykat mleczny i ubite żółtka.

Podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Po schłodzeniu sos zgęstnieje.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy