dania główne 22.01.2022

Wołowina z polewą jabłkową w piekarniku

2 godz. 25 min.
10 porcji
Wołowina z polewą jabłkową w piekarniku
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Jeśli masz zamiar zaskoczyć smakoszy, ugotuj wołowinę w polewie jabłkowej. Mięso okazuje się uderzająco smaczne, soczyste i aromatyczne. Proces gotowania, choć nie jest skomplikowany, wymaga uwagi. Dzielę się moim ulubionym przepisem!

Składniki

na danie główne:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij folie i tłuszcz.

Zmiażdż mieszankę groszku w moździerzu, wymieszaj z solą i oliwą z oliwek.

Dokładnie zetrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą mieszanką.

Owinąć wołowinę folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.

Obierz Jabłko, nasiona i zmiel w blenderze.

Na patelni połącz mus jabłkowy, keczup, cukier, sól, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i mielony cynamon. Podgrzewaj mieszaninę przez 10 minut na małym ogniu.

Uwolnij wołowinę z folii, obficie posmaruj polewą jabłkową i piecz przez kolejne 10 minut. Powtórz procedurę z każdej strony.

Podczas serwowania pokrój pieczoną wołowinę w cienkie plasterki, dodaj rozmaryn i dowolne warzywa do smaku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy