Jeśli masz zamiar zaskoczyć smakoszy, ugotuj wołowinę w polewie jabłkowej. Mięso okazuje się uderzająco smaczne, soczyste i aromatyczne. Proces gotowania, choć nie jest skomplikowany, wymaga uwagi. Dzielę się moim ulubionym przepisem!
Składniki
- wołowina (filet) – 1,5 kg
- sól (duży) – 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- rozmaryn (do podania) – 3 gałązki
- jabłka - 2 kawałki
- ketchup - 120 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- czosnek (suszony) – 1 CZ. l.
- sok z cytryny - 2 art.
- sos sojowy - 3 art.
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij folie i tłuszcz.
Zmiażdż mieszankę groszku w moździerzu, wymieszaj z solą i oliwą z oliwek.
Dokładnie zetrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą mieszanką.
Owinąć wołowinę folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.
Obierz Jabłko, nasiona i zmiel w blenderze.
Na patelni połącz mus jabłkowy, keczup, cukier, sól, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i mielony cynamon. Podgrzewaj mieszaninę przez 10 minut na małym ogniu.
Uwolnij wołowinę z folii, obficie posmaruj polewą jabłkową i piecz przez kolejne 10 minut. Powtórz procedurę z każdej strony.
Podczas serwowania pokrój pieczoną wołowinę w cienkie plasterki, dodaj rozmaryn i dowolne warzywa do smaku.