dania główne 31.01.2022

kotlety wołowe z majonezem, serem i czosnkiem w piekarniku

45 min
4 porcje
Kotlety wołowe z majonezem, serem i czosnkiem w piekarniku
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest dla tych, którzy lubią aromatyczny czosnek. Mięso marynuje się w nim przez pół godziny, dzięki czemu jest bardziej miękkie i soczyste. Lepiej piec pod folią, ale jeśli lubisz złotą skórkę, Ostatnie 5-7 minut należy gotować bez folii.

Składniki

  • wołowina - 400 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • ser (solidny) – 150 g
  • majonez - 100 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę na talerze o grubości 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij.

Połóż kotlety na desce, dopraw solą i pieprzem.

Przełóż czosnek przez prasę i za pomocą silikonowej szczotki rozprowadź równomiernie na kotletach. 20-30 minut obrabiany przedmiot powinien stać w temperaturze pokojowej.

Zetrzyj twardy ser i wymieszaj z majonezem.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety.

Rozłóż masę serową i majonezową, równomiernie rozprowadzając widelcem.

Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy