sosy 07.06.2023

SOS porzeczkowy do mięsa

15 min
4 porcje
SOS porzeczkowy do mięsa
Marie, stock.adobe.com
0

Motyw sosów jagodowych jest niesamowicie duży. Możesz bez końca mówić o wszelkiego rodzaju odmianach i dodatkach, ale lepiej ćwiczyć. Zróbmy sos porzeczkowy do mięsa. Do tego nadają się świeże i mrożone jagody.

Składniki

  • porzeczka - 500 g
  • wino - 50 ml
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 łyżeczka
  • skrobia - 3 art.
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Porzeczki opłucz, zmiel w blenderze i przetrzyj przez sito.

Puree jagodowe wymieszaj z cukrem, solą, olejem i mielonym pieprzem. Gotuj przez 3 minuty.

Dodaj wino i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-5 minut, często mieszając.

Wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej cienkim strumieniem do wrzącego sosu. Gotuj wszystko razem przez 2 minuty i zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy