Planujesz gościć gości, którzy kochają kuchnię gruzińską? Wtedy na stole muszą być odpowiednie naczynia. Oprócz kurczaka tytoniowego i chinkali koniecznie przygotuj klasycznie SOS satsivi. Twoje wysiłki nie zostaną zignorowane.
Składniki
- orzechy włoskie - 200 g
- czosnek - 50 g
- cebula - 50 g
- kolendra - kilka gałązek
- sok z cytryny - 50 ml
- Olej roślinny - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,3 łyżeczka
- woda (przegotowany) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy włoskie na patelni, a następnie zmiel je w blenderze.
Posiekaj kolendrę, obraną cebulę i czosnek.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj kolendrę i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Połącz orzechy, sól, przyprawy, ocet, czosnek i pieczeń.
Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego, dodając ciepłą wodę.
Gotowe satsivi należy parzyć przez 1 godzinę w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy