Zwykle przygotowuję płynne przyprawy do smaku, używając wszystkiego, co mam pod ręką. Pewnego dnia w trakcie kolejnego eksperymentu dostałem niesamowity czerwony sos do pizzy. Idealna równowaga smaków i cudowny aromat tak bardzo mi się podobał, że postanowiłam spisać dokładny przepis.
Składniki
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- włoskie zioła - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i łodygę, drobno posiekaj.
Posiekaj obrany czosnek i cebulę.
Podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju na złoty kolor.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 3-5 minut, często mieszając.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól i przyprawy.
Wlej półfabrykat na patelnię z pieczonymi warzywami i gotuj przez 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy