Pikantne sałatki z wodorostów należy zaliczyć do osobnej kategorii. Jest ich tak wiele, że bardzo trudno jest spróbować wszystkiego. Ten przepis jest dla miłośników potraw o średnim ogniu. Używam niezbyt ostrej marynowanej papryki.
Składniki
- kapusta morska - 250 g
- papryka - 1 rzecz
- marynowana papryka (średnio ostry) – 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- sos sojowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bułgarska i marynowana ostra papryka obierz nasiona i pokrój w cienkie paski.
Wymieszaj kapustę morską, oba rodzaje papryki i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sos sojowy, olej roślinny i ocet ryżowy. Wymieszaj i odłóż na bok na 10-15 minut.
Sól, pieprz i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy