Taka przepyszna przekąska będzie odpowiednia wszędzie. Przygotuj podwójną porcję, ponieważ każdy będzie potrzebował suplementu! Ponadto marynowane pomidory doskonale przechowują się w lodówce przez kilka dni. Aby to zrobić, potrzebujesz pojemnika z ciasno dopasowaną pokrywką.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- cytryna - 1 rzecz
- bazylia - kilka gałązek
- miód (płynny) – 1 art.
- oliwa z oliwek - 40 ml
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.
W małym pojemniku połącz miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie talerze.
Opłucz gałązki bazylii, strząśnij i posiekaj.
Połącz pomidory koktajlowe, cebulę, czosnek, bazylię, sól i przygotowany dressing.
Marynowane pomidory należy przechowywać w lodówce przez 30 minut przed podaniem.
Przepis Wideo
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy