Jeśli chcesz zrobić hummus, zacznij od tego prostego przepisu. Z ciecierzycy w puszkach tradycyjna przekąska jest łatwiejsza i szybsza. Podczas serwowania masę układa się na szerokim talerzu, a zamiast urządzeń używa się pieczywa i ciast.
Składniki
- ciecierzyca (w puszkach) – 250 g
- sok z cytryny - 1 art.
- tahini - 3 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- Zira - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, a gdy cały płyn spłynie, połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Przenieś ciecierzycę do blendera i zmiksuj, aż będzie gładka.
Dodaj tahini, masło, zirę i kontynuuj pracę blendera przez kolejną 1 minutę.
Dopraw gotowy hummus solą i sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy