Będziesz także w stanie ugotować pyszną kiszoną kapustę w ciągu zaledwie jednego dnia, jeśli użyjesz do tego gorącej solanki. Gotową sałatkę można następnie bezpiecznie przechowywać przez długi czas w piwnicy lub lodówce.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- woda - 1 litr
- sól - 30 g
- cukier - 15 g
- ziele angielskie - do smaku
- liść laurowy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj kapustę i drobno posiekaj nożem, włóż do miski.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce, włóż do miski z kapustą i pamiętaj rękami.
Napełnij słoiki kapustą i marchewką nie do góry.
We wrzącej wodzie rozpuść sól i cukier. Zalej kapustę solanką i wymieszaj, aby dotarła do samego dna słoika. Następnie dodaj więcej kapusty do słoików i dodaj solankę do góry. Pozostaw w cieple na jeden dzień, a następnie usuń na zimno.
Możesz podawać kiszoną kapustę z aromatycznym olejem słonecznikowym, świeżymi ziołami i żurawiną.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy