W kuchni uzbeckiej taka przyprawa nazywa się Santan. Zwykle do jego przygotowania używa się kilku rodzajów ostrej papryki. Miałem tylko jeden i nadal było bardzo smaczne. Spróbuj zrobić uzbecki sos do manti według tego przepisu.
Składniki
- pasta pomidorowa - 100 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 3 ząbki
- papryka -
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Umieść powstałą masę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 2 minuty.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, cukrem i solą.
Wlać na patelnię z pieczeniem, dodać paprykę, mielony pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy