Zupy przygotowuję codziennie i zawsze inaczej i w małych porcjach. Wśród ostatnich ulubionych można wyróżnić zupę gryczaną z kurczakiem. Przekonał mnie swoją prostotą i przyjemnym smakiem. Opowiadam przepis!
Składniki
- filet z kurczaka - 350 g
- ziemniaki - 300 g
- gryka - 3 art.
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 40 ml
- koperek - 2 gałązki
- szczypiorek - 2 stem
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, pokrój w drobną kostkę i przykryj zimną wodą.
Po ugotowaniu dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 20 minut.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj marchewkę z cebulą i smaż na złoty kolor.
Wlej ziemniaki i umytą kaszę gryczaną do garnka z mięsem. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj smażenie i gotuj przez kolejne 5 minut.
Sól, posyp posiekanym koperkiem i zieloną cebulą. Po 2 minutach wyłącz i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy