Znalezienie idealnego sosu w Sklepie jest dość trudne i lepiej nauczyć się go robić samodzielnie. Więc kiedyś zrobiłem tę wersję sosu pomidorowego. Równowaga soli, przypraw i czosnku jest nienaganna!
Składniki
- sok pomidorowy - 400 ml
- papryka - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę, cebulę i czosnek obrać, pokroić.
Pokrój oliwki na małe kawałki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i lekko zrumień.
Dodaj paprykę i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej sok pomidorowy, sól, pieprz i smaż przez 10 minut.
Dodaj skórkę, cukier i oliwki. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie. Przed podaniem sos powinien odstawić na 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy