Jestem podekscytowany włoską kuchnią! Kombinacje smaków są zawsze niezwykle harmonijne i poprawne. Wśród wielu ulubionych jest oczywiście pesto. Istnieje wiele ciekawych przepisów, ale na razie chcę podzielić się wariantem bazylii i ostrej papryki.
Składniki
- bazylia (fioletowy) – 250 g
- orzechy (cedrowe) – 100 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- parmezan - 200 g
- oliwa z oliwek - 100 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą czerwoną paprykę na pół, obierz nasiona i spłucz. Jeśli chcesz ostrzejszej wersji sosu, nie usuwaj nasion.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Zmiel bazylię, ostrą paprykę i orzeszki piniowe w blenderze.
Dodaj oliwę z oliwek, sól, parmezan i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy