Polecam gotować z dojrzałych ciemnych jagód. Posortuj je i dokładnie wyczyść suche kucyki. Zgodnie z tym przepisem SOS agrestowy do mięsa przygotowuje się z dodatkiem pomidorów, papryki, cebuli i czosnku. W ten sposób smak przyprawy okazuje się ciekawszy i bogatszy.
Składniki
- agrest - 500 g
- pomidory - 100 g
- papryka - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na małe kawałki.
Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę i nasiona.
Obierz cebulę i posiekaj.
Zmielić agrest i przygotowane warzywa w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Dodaj czosnek, olej, cukier, sól i przyprawy przepuszczone przez prasę.
Gotuj sos na małym ogniu przez 5-7 minut, często mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy