Jednym z najlepszych znalezisk kuchni bałkańskiej jest makaron warzywny Ayvar, który jest przygotowywany na bazie papryki. Można go stosować na wiele sposobów, a także stanowi doskonały uniwersalny sos do mięs, ziemniaków i innych potraw.
Składniki
- papryka - 500 g
- bakłażany - 250 g
- ostra czerwona papryka - 1-2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 2 szczypta
- cukier - 2 szczypta
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- oliwa z oliwek - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana na pół. Piecz go i paprykę na pergaminie w piekarniku przez około 30 minut w 200 stopniach, aż się przypali.
Wyślij warzywa na chwilę do torby, a następnie obierz.
Drobno posiekaj je nożem.
Zmiel ostrą paprykę, cebulę i czosnek w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj ajvar i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż będzie gęsty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy