Chociaż tradycyjne Tkemali jest zrobione ze śliwki wiśniowej lub śliwki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z różnymi składnikami. Co więcej, Ta opcja z granatu jest nadal bardzo klasyczna dla kuchni gruzińskiej.
Składniki
- sok z granatów - 250 ml
- sok z cytryny - 0.5 art.
- skrobia - 1 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - 4 gałązki
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj połowę soku z granatów z cukrem, zagotuj i dwukrotnie zagotuj.
W pozostałym soku z granatów rozcieńczyć skrobię.
Powoli wlej skrobię do syropu z granatów i wymieszaj.
Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek i pozostałe składniki.
Gotuj sos przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy