sosy 07.06.2023

sos ze śliwek do mięsa

25 min
4 porcje
Sos ze śliwek do mięsa
d, stock.adobe.com
0

Zwykle ludzie dzielą się na miłośników pachnących śliwek i ich przeciwników. Jeśli należysz do pierwszej grupy, wypróbuj przepis na sos z suszonych śliwek. Powinien być podawany z mięsem, kiełbasami, kiełbaskami i klopsikami.

Składniki

  • suszone śliwki (bez pestek) – 300 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • Zieleń - kilka gałązek
  • papryka - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 700 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz suszone śliwki wrzącą wodą, włóż do rondla i zalej wodą przez 8-10 godzin.

Gotuj suszone śliwki w tej samej wodzie. Wystarczy 10-15 minut na małym ogniu.

Dodaj przyprawy, cukier, sól i zmiel blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Dodaj posiekane zioła i czosnek, dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy