Zwykle ludzie dzielą się na miłośników pachnących śliwek i ich przeciwników. Jeśli należysz do pierwszej grupy, wypróbuj przepis na sos z suszonych śliwek. Powinien być podawany z mięsem, kiełbasami, kiełbaskami i klopsikami.
Składniki
- suszone śliwki (bez pestek) – 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - kilka gałązek
- papryka - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz suszone śliwki wrzącą wodą, włóż do rondla i zalej wodą przez 8-10 godzin.
Gotuj suszone śliwki w tej samej wodzie. Wystarczy 10-15 minut na małym ogniu.
Dodaj przyprawy, cukier, sól i zmiel blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Dodaj posiekane zioła i czosnek, dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy