Istnieją dwa główne sposoby na urozmaicenie klasycznego pesto – zrobienie go z różnymi ziołami lub różnymi orzechami. Tym razem proponuję spróbować ugotować go z migdałami. Okazuje się bardzo smaczny i interesujący! Orzechy potrzebują obranych i prażonych.
Składniki
- bazylia - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- migdały (oczyszczony) – 70 g
- parmezan - 50 g
- oliwa z oliwek - 70 g
- sok z cytryny - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 2 szczypta
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij łodygi pietruszki i bazylii.
Osusz migdały na patelni bez oleju.
Wyślij wszystkie składniki do blendera i posiekaj pesto.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy