W oryginalnym przepisie ostra papryka jest mielona solą i zamykana na 3 lata w beczkach. Na szczęście jest szybszy sposób i zaraz ci to powiem. Z łatwością przygotujesz sos Tabasco w domu, ale bądź ostrożny — w tym procesie oczy będą bardzo łzawiące.
Składniki
- ostra czerwona papryka (Tabasco) – 200 g
- ocet - 80 ml
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami i włóż do miski blendera.
Dodaj sól, ocet i zmiel na gładką masę.
Wlej powstałą masę do rondla z grubym dnem i gotuj przez 3 minuty.
Wyłącz ogień, ostudź i wlej do przygotowanego pojemnika. Zamknij szczelnie i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Sos Tabasco można wypróbować już po 3 dniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy