Jednym z najbardziej oryginalnych sosów, które często robię, jest sezamowo – orzechowy. Na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo niezwykły. Ale jednocześnie jest bardzo wszechstronny i pasuje do wielu potraw, zwłaszcza azjatyckich lub orientalnych.
Składniki
- Sezam - 50 g
- nerkowce - 100 g
- woda - 250 ml
- cytryna - 0.5 kawałki
- ocet ryżowy - 1 art.
- sos sojowy - 1.5 art.
- olej sezamowy - 50 ml
- kminek - 0.5 CZ. l.
- kurkuma - 1 szczypta
- kardamon (mielony) – 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko podsmaż sezam i orzechy nerkowca na suchej patelni.
Zmiel je w blenderze.
Wyciśnij sok z cytryny.
Ubij wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy