Sos Worcestershire jest powszechny w kuchni angielskiej. Służy do sosów sałatkowych, dodawanych do gotowych potraw i marynat. Co ciekawe, ten sos jest niezbędnym składnikiem popularnego napoju Bloody Mary.
Składniki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- Chili - pół
- imbir - 50 g
- nasiona gorczycy - 50 g
- ocet winny - 400 ml
- sos sojowy - 120 ml
- Goździk - 1 Bud
- kardamon - 4 pudełeczka
- cynamon - 1 różdżka
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj chili, obraną cebulę, imbir i czosnek.
Włóż zmiażdżone składniki do małej patelni.
Dodaj sól, cynamon, gorczycę, kardamon, goździki, sos sojowy i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Osobno na patelni rozpuść cukier.
Wlej gorący karmel do rondla i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Wyłącz ogień, lekko ostudź sos, a następnie odcedź.
Wlać do małej butelki i przechowywać w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy