sosy 22.06.2023

sos Worcestershire

25 min
6 porcji
Sos Worcestershire
Yoshiyuki, stock.adobe.com
0

Sos Worcestershire jest powszechny w kuchni angielskiej. Służy do sosów sałatkowych, dodawanych do gotowych potraw i marynat. Co ciekawe, ten sos jest niezbędnym składnikiem popularnego napoju Bloody Mary.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj chili, obraną cebulę, imbir i czosnek.

Włóż zmiażdżone składniki do małej patelni.

Dodaj sól, cynamon, gorczycę, kardamon, goździki, sos sojowy i ocet winny. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Osobno na patelni rozpuść cukier.

Wlej gorący karmel do rondla i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Wyłącz ogień, lekko ostudź sos, a następnie odcedź.

Wlać do małej butelki i przechowywać w lodówce.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy