Istnieje kilka odmian tkemali, które mogą różnić się teksturą, smakiem i składnikami. Klasyka to śliwka, ale to nie znaczy, że musisz ograniczać się tylko do niej. Na przykład bardzo lubię tkemali z jabłek, więc chętnie podzielę się z wami ulubionym przepisem.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- czosnek - 50 g
- papryka - 100 g
- Chili - 1 rzecz
- pietruszka - 30 g
- koperek - 30 g
- sól - 1 art.
- cukier - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój jabłka. Dodaj trochę wody i dusić do miękkości.
Zmiel jabłka na puree.
Zmiel oba rodzaje papryki, czosnku i ziół w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj tkemali przez kolejne 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy