dżem z jabłek i czerwonej jarzębiny

55 min
12 porcji
Dżem z jabłek i czerwonej jarzębiny
severga, stock.adobe.com
0

Po pierwszych mrozach jarzębina traci gorycz i staje się słodka. Skorzystaj z tej wskazówki podczas zbierania jagód. Polecam też zrobić dżem z jabłek i czerwonej jarzębiny. Bardzo udane połączenie smaków i aromatów!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Dodaj jagody jarzębiny, posiekane jabłka i gotuj przez 15 minut. Wyłącz ogrzewanie i odłóż na 2 godziny.

Umieść garnek na kuchence i gotuj przez kolejne 20 minut. Odstawić ponownie, przykryć i ostudzić.

Po 2 godzinach doprowadzić masę do wrzenia po raz trzeci. Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 3-5 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy