Pesto to klasyczny włoski sos, który składa się ze świeżych ziół, oliwy z oliwek, sera, orzechów, czosnku i przypraw. Jednocześnie prawie niemożliwe jest podkreślenie jednego głównego przepisu - wszędzie jego cechy. Dzielę się moją ulubioną podstawową opcją.
Składniki
- bazylia - 50 g
- orzeszki piniowe - 45 g
- pietruszka - 10 g
- parmezan - 50 g
- czosnek - 10 g
- Olej roślinny - 100 ml
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- ocet winny - 1 CZ. l.
- sól morska - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i osusz bazylię natką pietruszki. Oddziel liście.
Osusz orzeszki piniowe na suchej patelni.
Wyślij wszystkie składniki do blendera i ubij pesto.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy