Klasykiem, który stał się znany na całym świecie, są kotlety z kurczaka w Kijowie. A dzisiaj powiem Ci, jak je odpowiednio ugotować. Jest kilka sztuczek, które sprawią, że sam kotlet będzie delikatny, a nadzienie aromatyczne.
Składniki
- filet z kurczaka - 2 kawałki
- masło - 80 g
- czosnek - 1 ząbek
- Zieleń - 4 gałązki
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 0.5 szklanki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiękczone masło wymieszać z posiekanymi ziołami i czosnkiem. Dopraw, zwiń folią małą kiełbasą i wyślij do zamrażarki.
Pokrój filet i rozłóż go książką i cienko ubij przez folię.
Zawiń kawałek masła w każdy filet, aby nadzienie nie było nigdzie widoczne. Wyślij je do zamrażarki na kilka minut, aby się nie rozpadły.
Ubij jajka z przyprawami.
Zanurz każdy kotlet w jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej.
Smażyć kotlety Kijowskie w dużej ilości oleju w głębokim tłuszczu na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce.
Przenieś je do formy i wyślij na 20-30 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.