przekąski 21.06.2023

turecka shawarma

40 min
2 porcje
Turecka shawarma
Viktor, stock.adobe.com
0

W 1972 roku w Niemczech Turecki kucharz wymyślił shawarmę. Wkrótce przekąska stała się popularna na całym świecie, pojawiły się różne opcje i metody podawania. Uważam, że nie ma nic lepszego niż klasyka, więc dzisiaj przygotujemy turecką shawarmę. Do tego potrzebujesz tortilli.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę na małe kawałki.

Umieść na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.

Sól, pieprz i połóż na talerzu.

Obierz ziemniaki i pokrój w małe kółka.

Smażyć na oleju na złoty kolor, dodać sól i pieprz.

Pokrój ogórki i obraną cebulę.

Połącz majonez i jogurt.

Posmaruj tortillę powstałym półfabrykatem, połóż sałatę, pietruszkę, cebulę i ogórki.

Dodaj ziemniaki i wołowinę, zwiń shawarmę.

Grilluj na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy