W 1972 roku w Niemczech Turecki kucharz wymyślił shawarmę. Wkrótce przekąska stała się popularna na całym świecie, pojawiły się różne opcje i metody podawania. Uważam, że nie ma nic lepszego niż klasyka, więc dzisiaj przygotujemy turecką shawarmę. Do tego potrzebujesz tortilli.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 300 g
- ziemniaki - 200 g
- ogórki - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sałata - 2 listek
- pietruszka - 6 gałązki
- Olej roślinny - 50 ml
- majonez - 3 art.
- jogurt grecki - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Tortilla - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na małe kawałki.
Umieść na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.
Sól, pieprz i połóż na talerzu.
Obierz ziemniaki i pokrój w małe kółka.
Smażyć na oleju na złoty kolor, dodać sól i pieprz.
Pokrój ogórki i obraną cebulę.
Połącz majonez i jogurt.
Posmaruj tortillę powstałym półfabrykatem, połóż sałatę, pietruszkę, cebulę i ogórki.
Dodaj ziemniaki i wołowinę, zwiń shawarmę.
Grilluj na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy