przekąski 29.06.2023

galaretka z ogonów wołowych

4 godz. 50 min.
10 porcji
Galaretka z ogonów wołowych
Ksenia Kuznetsova, stock.adobe.com
0

Opcja budżetowa dla wielu ulubionych potraw. Galaretowate ogony wołowe są przygotowywane bardzo prosto i zawsze doskonale zamrażają. Wszystko dzięki dużej ilości chrząstki. Nie dodawaj kości, golonki ani golonki. Rosół i bez nich okaże się doskonały.

Składniki

  • ogon wołowy - 2 kg
  • marchew - 1 rzecz
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula - 1 rzecz
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - 2 łyżeczka
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogon wołowy gorącą wodą, pokrój i włóż do garnka.

Dodaj przyprawy, wodę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu. Pamiętaj, aby usunąć piankę, która pojawi się w tym procesie.

Dodaj marchewkę, obrany czosnek i cebulę, gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.

Wyjmij ogon i warzywa z bulionu, połóż na talerzu i odłóż na bok do ostygnięcia.

Odcedź bulion, dodaj sól, gotuj przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie

Pokrój ogon i marchewkę, włóż do przygotowanych pojemników.

Napełnij bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy