Opcja budżetowa dla wielu ulubionych potraw. Galaretowate ogony wołowe są przygotowywane bardzo prosto i zawsze doskonale zamrażają. Wszystko dzięki dużej ilości chrząstki. Nie dodawaj kości, golonki ani golonki. Rosół i bez nich okaże się doskonały.
Składniki
- ogon wołowy - 2 kg
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogon wołowy gorącą wodą, pokrój i włóż do garnka.
Dodaj przyprawy, wodę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu. Pamiętaj, aby usunąć piankę, która pojawi się w tym procesie.
Dodaj marchewkę, obrany czosnek i cebulę, gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.
Wyjmij ogon i warzywa z bulionu, połóż na talerzu i odłóż na bok do ostygnięcia.
Odcedź bulion, dodaj sól, gotuj przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie
Pokrój ogon i marchewkę, włóż do przygotowanych pojemników.
Napełnij bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 6 godzin.