Chipsy niekoniecznie są przerażającymi i okropnymi tłuszczami, smakami i kaloriami. Wysokiej jakości domowe chipsy to całkiem zdrowa przekąska, z której zadowolą się nawet dzieci. Kolejnym plusem domowego gotowania jest to, że nie musisz ograniczać się do ziemniaków. Na przykład, oto chipsy z dyni.
Składniki
- Dynia - 700 g
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- papryka - 0.5 łyżeczka
- ostra czerwona papryka (mielony) – 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój w cienkie plasterki ostrym nożem lub obieraczką do warzyw.
Ułóż plastry na pergaminie w jednej warstwie, aby się nie stykały. Posyp wszystko równomiernie solą i przyprawami.
Suszyć chipsy dyniowe w piekarniku w temperaturze 50-70 stopni przez około 2 godziny.
Średni czas gotowania waha się od 1 do 3 godzin, w zależności od piekarnika i soczystości dyni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy