Jeśli tak jak ja nie lubisz zbyt pikantnych, spróbuj zrobić tę pyszną sałatkę z funchozy. Zamiast czerwonej papryki używam Cayenne. Nadaje potrawie pewną pikanterię, ale jednocześnie cieszy się soczystością i łagodnym smakiem.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- marchew (średni) – 2 kawałki
- pieprz pepperoni - 2 kawałki
- Sezam - 1 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – art.
- sos rybny - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Drobno posiekaj pieprz cayenne wraz z nasionami.
Połącz funchozę, sezam, pieprz cayenne i marchewkę.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, olej roślinny, mielony imbir i sos rybny.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy