sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, marchwi i pieprzu cayenne

15 min
4 porcje
Sałatka z funchozy, marchwi i pieprzu cayenne
Olga, stock.adobe.com
0

Jeśli tak jak ja nie lubisz zbyt pikantnych, spróbuj zrobić tę pyszną sałatkę z funchozy. Zamiast czerwonej papryki używam Cayenne. Nadaje potrawie pewną pikanterię, ale jednocześnie cieszy się soczystością i łagodnym smakiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Drobno posiekaj pieprz cayenne wraz z nasionami.

Połącz funchozę, sezam, pieprz cayenne i marchewkę.

Osobno wymieszaj ocet ryżowy, olej roślinny, mielony imbir i sos rybny.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy