sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, marynowanych małży i warzyw

35 min
4 porcje
Sałatka z funchozy, marynowanych małży i warzyw
Chounchom, stock.adobe.com
0

W przepisie nie użyję ostrych przypraw i sosów. Mam dość marynowanych Małży. Jeśli interesuje cię bardziej pikantna opcja, radzę dodać ostrą paprykę, imbir, czosnek lub kilka kropli popularnego sosu Tabasco.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5-7 minut.

Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw do szklanki cały płyn.

Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości. Dokładnie ugniataj wszystkie grudki szpatułką.

Pokrój pomidora, zieloną fasolkę i obraną cebulę.

Gotuj fasolę w osolonej wodzie przez 4 minuty.

Wrzuć fasolę do durszlaka, ostudź i skrop sokiem z cytryny.

Połącz funchozę, małże, mięso mielone, pomidory, cebulę i zieloną fasolkę.

Osobno wymieszaj ocet ryżowy, sól i mielony imbir.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy