W przepisie nie użyję ostrych przypraw i sosów. Mam dość marynowanych Małży. Jeśli interesuje cię bardziej pikantna opcja, radzę dodać ostrą paprykę, imbir, czosnek lub kilka kropli popularnego sosu Tabasco.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- małże (marynowane w ostrym sosie) – 150 g
- mielona wieprzowina - 100 g
- fasolka szparagowa - 100 g
- pomidory (średni) – 1 rzecz
- cebula (średni) – 2 kawałki
- ocet ryżowy - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5-7 minut.
Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw do szklanki cały płyn.
Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości. Dokładnie ugniataj wszystkie grudki szpatułką.
Pokrój pomidora, zieloną fasolkę i obraną cebulę.
Gotuj fasolę w osolonej wodzie przez 4 minuty.
Wrzuć fasolę do durszlaka, ostudź i skrop sokiem z cytryny.
Połącz funchozę, małże, mięso mielone, pomidory, cebulę i zieloną fasolkę.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, sól i mielony imbir.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut.