Taka prosta sałatka natychmiast przyciąga wzrok spektakularnym złotym odcieniem. To wszystko kurkuma, która tak zdobi zimowe półfabrykaty. Kalafior doskonale wchłania marynatę i przyprawy, dzięki czemu sukces jest gwarantowany.
Składniki
- kalafior - 3 głowice
- pietruszka - 1 pęczek
- kurkuma - 1 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- ocet - 2 art.
- woda - 600 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- kolendra - 1 CZ. l.
- czosnek - 8 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj zioła i czosnek i ułóż w słoikach.
Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj we wrzącej wodzie dosłownie przez 2 minuty. Rozłóż też w słoikach.
Zagotuj wodę z marynaty, rozpuść w niej sól i cukier i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet, wymieszaj marynatę i zdejmij z ognia. Wlej go do słoików.
Wysterylizuj obrabiany przedmiot przez 10-15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy